Blogginlägg

Nosework!

 

 

Nu har jag gått på noseworkkurs! Det är en ganska ny hundsport som är både rolig och praktisk. Inga långa spår för husse eller matte att lägga i ur och skur, är det dåligt väder kan man köra inne, inga petigheter med att sitta snett eller att tycka att apporten är äcklig!

Vi började på väldigt trevligt vis med att gå en bana med burkar och lådor som det låg godis på, man fick inte hoppa över någon eller ha för bråttom, lugnt och fint skulle det vara. Så småningom började banan vara svängd, det var inte godis på alla heller men det kom en doft från en av lådorna,det var eukalyptus! Då fick man jättegott godis ur mattes hand och det var färdigt. Snart letade vi bara efter en burk med den doften för att få korv- eller kycklingbitar! Burken kunde vara var som helst, på stolar, väggar och under bord (fäst med magneter).

Man kan tävla i den här sporten, i 1:an är det eukalyptus som gäller, i 2:an är det lagerblad och i 3:an är det lavendel också. Lagerblad kan jag säkert klara, matte använder dem när hon kokar kött eller fisk, en mycket trevlig doft! Lavendel har vi massor av i trädgården, tänk själva, det är bara att gå ut och nosa på den så fort man blir det minsta godissugen! Ska tipsa min vän Thor om det, han har också mycket lavendel i sin trädgård. Han brukar rulla sig runt, runt i sin lavendel, det är väl värt en hel del godis!

Nu tror jag väl inte att jag kommer ut på några tävlingar över huvud taget, min matte har helt andra tankar om detta har jag förstått. Hon ville så gärna ha en kantarellhund, det var meningen att hon skulle förvandla mig till det förra sommaren...men det gick inte.

 

CIMG7675          CIMG7679_Moment

 

Matte trodde att att jag skulle tycka att det var roligt med ett klickande ljud när jag puttade på muggen med kantarellen i, det tyckte jag också, jag snodde muggen och bet ihjäl den, det ser ni på den lilla filmen som jag la in för att locka er till den här sidan!

Senare, när vi kom ut i skogen så visade matte mig var kantarellerna fanns men hon la ingen mugg över dem och vad i hela världen skulle jag göra då? Ingenting förstås!

Men nu är det annat, matte har fått ett "verktyg" för att lära mig att söka kantareller, men vi får vänta tills det finns färska kantareller ute, vår instruktör trodde inte att var samma doft på frysta kantareller som på färska och det måste det vara. 

 

CIMG9585

 

Så här ser start-kitet för nosework ut, det går att gömma doften var som helst med de hjälpmedel som finns i den lilla asken!

Idag har något betydligt mindre trevligt startat, vi har 17 grader varmt nu och då kan ni kanske förstå vem som har 8 raska ben som kryper på mig! Det är ingen panik för det, jag har redan fått medel mot fästingar. Jag får Simparica, en tablett som man ska ta en gång i månaden, förut fick jag Bravecto men matte tror att den är för stark för mig eftersom jag kräktes av den. Det är många hussar och mattar som tycker att det är hemskt att ge sina hundar gift men min matte tycker att det är ännu hemskare att ha en hund som bär på en fästingsjukdom. Det finns en sjukdom som heter anaplasma, som både betesdjur och hundar kan få, det hade Loke som bodde här innan jag kom hit. Den sjukdomen går i skov, den är lätt botad med medicin, tror man, men den gömmer sig bara och kommer tillbaka gång på gång och man får väldigt ont i lederna och blir jättetrött för att blodvärdet sjunker. En del blir till och med så sjuka att de inte klarar sig.

Det blev lite ledsamt på slutet idag men tar ni bara era fästingtabletter så klarar ni er fint!

VOFF från Nancy

 

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S